Feb 23, 2009

Museo de la Nación

Kävin Perun kansallismuseossa, Museo de la Naciónissa. Arkkitehtonisesti huikean betonijärkäleen sisällä esiteltiin kaikkea Perun esihistoriallisia sivilisaatioita sekä maan historiaa ja eri kulttuureita taiteen, käyttöesineiden, korujen ja tarinoiden muodossa. Kaikkein suurimman vaikutuksen museossa teki kuitenkin Perun terrorismin vuosia 1980-2000 käsitellyt valokuvanäyttely 'Yuyanapaq. Para recordar'. Perussa toimi vielä 1990-luvulla aseellista väkivaltaa harjoittaneita oppositioryhmiä, ja väkivaltaiset terrori-iskut eri puolilla maata olivat lähes arkipäivää. Väkivallan käyttöön, kidutuksiin ja ihmisten katoamisiin ja kuolemiin kietoutuivat lopulta terroristiryhmät, valtion ja armeijan joukot sekä maalaisyhteisöjen perustamat itsepuolustusjoukot. Eniten levottomuuksista kärsivät tavalliset perulaiset, jotka jäivät usein eri ryhmien harjoittaman väkivallan väliin.

Yuyanapaq on ketsuan kieltä ja tarkoittaa muistamista (para recordar). Valokuvanäyttely on yksi keino antaa ääni väkivallan vuosien aikana kuolleille ja kadonneille ja heidän läheisilleen. Erään perulaisen kansalaisaktivistin mukaan kansa ilman muistia on kansa ilman tulevaisuutta. Totuuskomission perustamisesta huolimatta noihin vuosiin liittyy yhä paljon epäselvyyksiä eikä kaikkia syyllisiä tulla todennäköisesti koskaan tuomitsemaan.

Näyttely oli todella suuri ja kuvat olivat hyvin raakoja ja koskettavia. Minua jäi erityisesti mietityttämään se, miten lyhyessä ajassa maa on muuttunut todella paljon. On vaikea ajatella, että vähän aikaa sitten tässä viereisessä korttelissa on ollut tuhoisia pommi-iskuja, tai että katu, jota täällä nyt kävelee päivittäin, on hetki sitten ollut hengenvaarallista aluetta. Tai että väkivalta oli kytkeytynyt tiiviisti myös Perun poliittiseen yliopistomaailmaan, San Marcos mukaanlukien.

Kansakunnan oman meneisyyden tuntemista korostavan puheen valossa on hieman ironista, että ulkomaalaiset pääsevät ilmaiseksi maan kulttuurihistoriaa ja menneisyyttä käsitteleviin museoihin, mutta tavallisten perulaisten on ilmeisesti maksettava tavalliset pääsymaksut. Hmm... maa täynnä ristiriitoja.



Quipu. Inkojen ja muiden intiaanikansojen käyttämä solmukirjoitus.

Ihastuin perunoihin. Peruna on kotoisin Perusta ja Perussa on yli 5000 perunalajiketta. Tässä niistä muutama.


Näin se peruna on matkannut maailmalla.

1 comment:

  1. kiitos perunan historiasta - on ollut ja on vieläkin tärkeä hiilihydraattien lähde ihmisille - sahara on varmaankin ainoa paikka, missä viljelys ei onnistu.

    ReplyDelete