Feb 13, 2009

Kuumuutta, kosteutta ja combeja

Täällä olen, Tyynenmeren rannalla Limassa. Matka meni pitkästi ja hyvin. Suurimmat tökkimiset tuli vastaan Helsinki-Vantaan lähtöselvityksessä kun BA:n tiskit ja systeemi kuormittuivat Kanadaan matkalla olleesta Nurmijärven tyttöjen jättimäisestä ringetteseurueesta. Reippaan jonottelun jälkeen oli juuri aikaa juosta suoraan koneeseen.

Amerikan Yhdysvallat yllättää aina. Ensimmäinen kulttuurishokkini taisi tulla Miamin lentokentällä. Passintarkastuksessa ihmisille neuvottiin miten tulee jonottaa, "sir, you have to makse a choice, in which line are you going to stand in... sir, there are two lines here, pick one sir." Valokuvan ja sormenjälkien ottamisen ja muutamien matkaani koskevien kysymysten sekä lippujen ja lappujen leimaamisen jälkeen olin vapaa siirtymään toiselle puolelle. Koko tapahtuman ajan tuossa hallissa soi taustalla klassinen musiikki, mikä ei jotenkin yhtään sopinut tilanteeseen. Kaikki tuntuivat puhuvan kentällä espanjaa ja poliiseja, vartijoita, tullimiehiä ja muita virkapukuisia tyyppejä oli lähes yhtä paljon kuin matkustavia ihmisiä. Kaiken kaikkiaan jotenkin outo tunnelma siellä... mitä ei varmaan yhtään vähentänyt oma väsynyt olotilani.

Mutta niin, pääsin Limaan ja myös laukkuni löysivät tiensä tänne, mikä oli ilahduttavaa! Kosteus, kuumuus ja äänekkyys. Ja vielä kerran kosteus. Siinä ensimmäiset ajatukseni. Ja ne autot ja se liikenne... liikennettä on paljon ja liikennesääntöjä ei tunnu olevan. Tai sitten on, mutta en vain huomaa sitä. Luulen että mitä enemmän auton äänimerkkiä huudattaa sitä paremmin liikennne sujuu :) Asun Mirafloresissa, yhdessä Limassa töissä tai vapaaehtoisena olevien suomalaistyttöjen kanssa. Asuntomme on vuokranantajan katolla ja nautin ainakin näin kesällä kattoterassin kasveista ja linnuista ja kaupungin äänistä.

Olen kierrellyt vasta Mirafloresissa, katsellut menoa ja puikkelehtinut autojen välissä. Näin ensimmäistä kertaa Tyynen valtameren, joka on tuossa vieressä. Se tuntui mukavalta. Hommasin perulaisen liittymän, joten viestiä voi laittaa numeroon +51-1-986 501 289. Ja hei, laittamalla numeron eteen 99533, Suomesta soittaminen maksaa vain 16 senttiä/minuutti!

Olen kovasti sitä mieltä että uusiiin paikkoihin kannattaa tutustua kävellen. Kävelemällä ristiin rastiin ja edestakaisin pitkin katuja ja kujia pääsee jotenkin paremmin sisään ennestään tuntemattomiin alueisiin. Hahmottaessani eilen Mirafloresia tämän menetelmän avulla, minulle yritettiin myydä taloa Tyynenmeren rannalta. Sitä ennen pääsin puistossa istuskellessani 12-vuotiaiden englanninopiskelijoiden haastateltavaksi.... tavattuani heille Tarja Halosen nimen ja kerrottuani mitä lajeja kotimaassani harrastetaan talvella ja kesällä, sain vastata kysymykseen mitä maani hallitus tekee ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi! Täällä oli eilen keskellä päivää myös pieni maanjäristys, mutta se meni minulta ihan ohi luultavasti kaoottisen liikenteen ja muun metelin takia.

Kävin tänään Liman keskustassa, mikä oli pikaisen ja pinnallisen katsauksen perusteella tunnelmaltaan ja yleisilmeeltään todella erilainen paikka kuin Miraflores. Länkkäreitä ei näkynyt ja pääni meni ehkä vielä vähän lisää sekaisin. Liikuin myös paikallisilla julkisilla kulkuvälineillä, combeilla, ja luulen etten koskaan opi niiden omaa toimintalogiikkaa. Mutta lisää keskustasta, combeista ja muista jutuista myöhemmin. Paikallistan lähipäivinä hyvän nettikahvilan ja koitan laittaa kuvia ja kirjoitella lisää, kun koneeni on täällä kotosalla vähän huono napaamaan näitä ympäristön langattomia verkkoja, mikä rajoittaa netissä oloa.

1 comment:

  1. Ja nyt sitten olet siellä! Hyvä, että oot turvallisesti perillä ja hirmu kiva, kun voi lukea täältä kuulumisia!

    Maija

    ReplyDelete