May 11, 2009

Kivi käteen

Perjantaina näin ja koin millaista yhteiskunnallisesti tai opiskelijaliikehdinnän osalta aktiivisen yliopiston arki voi olla. Olin menossa iltapäivällä luennoille, mutta kombi ei päässytkään kääntymään viimeisestä mutkasta omalle päätepysäkilleni koska kaksi polisia oli tukkinut tien. Hyppäsin pois seuraavalla pysäkillä ja totesin että yliopiston portille vievä tie oli tukittu kivillä, sementtimuurin palasilla ja muulla roinalla. Kadun varsilla oli haahuilevia epätietoisia nuoria, joista osa pyöri kivet kourassa odottelevan näköisesti. Toiset kantoivat tielle lisää romua ja osa huusi opiskelija-asuntolaa puoltavia iskulauseita.

Kauempana tiellä kampusalueen pääportin edessä oli kaksi panssariauton näköistä poliisiautoa, joita etäämpänä oleva opiskelijajoukko kivitti. Poliisit vastasivat pommitukseen kyynelkaasulla yrittäessään hajottaa joukkoa. Ihmettelin kadun varressa jonkin aikaa, kun toinen autoista lähti ajamaan kovaa vauhtia suljettua katua pitkin kohti meitä suihkuttaen vettä ihmisten päälle. Opiskelijat, katukauppiaat, jäätelönmyyjät ja ohikulkijat juoksivat karkuun kuka minnekin. Ohi kiitävän auton peltinen ulkokuori kolisi ja kumisi opiskelijoiden viskelemistä kivistä. Juoksin itse pois kivet vastaan vesi -taistelun alta kadun varrella olevan talon pihalle ja palasin kadulle kun auto oli ohittanut meidät.

Yhteenotto liittyi tiistaiaamun tapahtumiin, jolloin 300 San marcosin opiskelijaa oli vallannut tietojenkäsittelytieteellisen tiedekunnan rehtorinviraston mielenosoituksena opiskelija-asuntolan sekä ruokalan olojen parantamisen puolesta. Asuntolan ja ruokalan ilmeisen heikon tilanteen puolesta on protestoitu näkyvästi koko lukukauden ajan. Poliisit olivat tulleet kampusalueelle ja pidättäneet 23 opiskelijaa. Tiistaista lähtien poliisien vastaiset ja pidätettyjä opiskelijoita tukevat graffitit eri puolilla yliopiston rakennuksia ovat lisääntyneet, ja keskiviikkona ja perjantaina tyytymättömyys purkautui yhteenottona poliisin kanssa. Paikallisen sanomalehden mukaan laitoksen tiloja ja yliopiston omaisuutta olisi vahingoitettu tiistain valtauksen aikana.



Ajattelin että luennot on varmaan peruttu yhteenoton ja liikennekatkon vuoksi. Mutta toisesta portista kulki jengiä kuitenkin koko ajan sisään ja ulos, joten kävelin itsekin yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan katsomaan tapahtuisiko siellä jotain.

Professori saapui ajoissa paikalle, luennot pidettiin kuin mitään välikohtausta ei olisi ollutkaan ja opettaja pahoitteli tyytyväisesti hymyillen ettei ollut päässyt keskiviikkona paikalle koska opiskelijoiden ja poliisien välinen 'sota' oli tukkinut yliopiston parkkipaikalle vievän tien. Luokassa luennoitiin Latinalaisen Amerikan sosiologiasta ja Meksikon verisestä 1900-luvusta ja ikkunasta kuuluivat opiskelijoiden mieltä osoittavat huudot ja iskulauseet.

Lähtiessäni kotiin, poliisit olivat poissa ja katu oli siivottu suurimmista kivistä. Aurinko oli laskemassa banderollien värittämän kampusalueen rakennusten taakse ja liikenne toimi taas normaalisti.

1 comment:

  1. Miten huonot olot siellä opiskelijasaunnoissa ja ruokaloissa on - ovatko ne myös valtion ylläpitämiä?

    ReplyDelete