May 19, 2009

Arkea ja arjettomuutta

Yliopistolla alkoi joskus vihdoin tapahtua ja olen löytänyt paikkani kolmelta melkoisen mielenkiintoiselta kurssilta yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Useimmiten luennot on. Useimmiten ne eivät ala silloin kuin aikataulun mukaan pitäisi, eikä tälle näytä olevan mitään sen kummempaa syytä. Kyllä minun pitäisi nyt jo ymmärtää, että aikataulut ovat enemmän suuntaa antavia kuin alkamisesta ja päättymisestä kertovia. Muutokset näkee sitten siellä paikan päällä. Odottajan aika on päättymätön. Kampus on oma maailmansa, ei sinne välttämättä näy että yksi alueelle vievistä porteista on tukossa mieltään osoittavien opiskelijoiden ja poliisien kahakoinnin takia. Ja että sen vuoksi pofessori ei pääse autollaan omalle parkkipaikalleen, minkä vuoksi luentoa ei ole. Yleisesti ottaen tiedekuntien toiminta ei ota paljoakaan häiriötä kampuksen aidan toisella puolella meneillään olevista aktivoitumisista. (betoniaidan, joka muutama yö sitten revittiin Liman kaupunginosan taholta alas, mielenilmauksena sille, että yliopisto rikkoo kaupungin ja sen välille tehtyä sopimusta, ja onkin päättänyt vastustaa tiehanketta, joka haukkaisi palan kampusaluetta, eikä helpottaisi opiskelijoiden kulkua nyt jo vaarallisen liikennevalottoman, liikennepoliisittoman ja suojatiettömän vilkkaan kadun yli...)

Tai toiminta näkyy yhteiskuntatieteellisen ympäristössä plakaatteita, banderolleina ja ehkä joskus jonkinlaisena odottavan levottomana tunnelmana... mutta viime perjantain uuden yhteenoton myötä ymmärsin ettei ulkona savuava roina ja perunapeltoja muistuttava pääkatu tai kyynelkaasusta yskivät opiskelijat vaikuta juurikaan siihen onko luentoja vai ei. Kombi ei taaskaan kääntynyt siitä mistä olisi pitänyt, joten osasin odottaa että ehkä jotain edellisviikon kaltaista oli menossa. Kiersin korttelin ja yritin ylittää katua, mutta silmiin, nenään ja kurkkuun työntyvä polttava savu pakotti kiertämään vielä vähän kauempaa. Siellä kulki taas yhtenä hajanaisena massana opiskelijat, katukauppiaat, opettajat ja paikalliset asukkaat rauhallisina virtoina etsien hyvää kohtaa päästä sinne minne olivat menossa. Jotenkin se näky pysäytti taas. Laskeva ilta-aurinko oli kuin kohdelamppu sille räjäytetyn näköiselle kadulle, jonka ympäristön lukuisat lounaspaikat, kopiointipisteet, nettikahvilat ja kioskit olivat muuttuneet suljetuksi harmaaksi aaltopeltimuuriksi, ja aamuvarhaisesta yömyöhään virtaavat opiskelijavanat kadonneet kokonaan.

--------------------------------------------

Suomessa voitaisiin ottaa mallia Perun tai San Marcosin keskustelevasta ja osallistavasta opiskelukulttuurista. Meillä voi luovia pahimmassa tapauksessa yhdeksän vuotta peruskoulua ja kolme vuotta lukiota ennen kuin jossain korkeakoulutuksen ensiaskelmilla eteen pamahtaa puhe tai muu suullinen esiintyminen. Ja se on sitten ihan kamalaa kun siihen ei ole totuttu eikä äänessä oleminen ja keskusteluun osallistuminen, sen vetämisestä puhumattakaan, tule millään tavalla luonnostaan. Luulen että suomalaistenkin korkeakoulukurssien sisällöstä saisi paljon enemmän irti, jos professorin 24-tuntista monologia korvattaisiin edes osittain sillä, että asioista puhuttaisiin. "Jutustelu" ei ehkä tunnu tehokkaalta, mutta ymmärtäminen ja omien ajatusten jalostuminen eivät nähdäkseni synny ainaisen tehokkuuden myötä.

------------------------------------------

Ajattelin että opintojen alkamisen myötä tulee arki. Muodostuu rytmi ja elämään tulee jotain ennestään tuttua. Mutta ei tullut. Tai tuli, mutta se ei ole se arki, minkä minä tunnistan. Päätäni hämmentää samanaikainen tunne eräänlaisesta ikuisuuksia jatkuvasta viikonlopusta sekä toisaalta koko ajan vahvistuva käsitys siitä etten ole lomalla, vaan asun ja elän täällä. Minulla siis on täällä arki. Ei eläminen ole jatkuvaa eksotiikkaa ja reisaamista, uutuuksien ihmettelyä ja ihanuutta. Aina ei huvita. Myös valokuvat vääristävät asioita jossain määrin. Ne ovat vain matkoilta, joissa maisemat ja ihmiset vaihtuvat. Oikeasti moikkaan päivittäin kadunkulman kioskimyyjää, tallustan paljon samoja katuja ja kuljen ruokakaupan hyllyvälit useimmiten samassa järjestyksessä.

Läheskään jokaisesta sattumuksesta ja tapahtumasta ei jaksa enää kirjoittaa. Ei tunnu mielekkäältä raportoida kaikista käänteistä ja ajatuksista... Myös aikaisemmat kirjoitukset tuntuvat välistä jotenkin typeriltä.
----------------------------------

Olen onnellinen huomattuani että olen saanut aikaa pysähtyä. Pysähtyä ajattelemaan mitä haluaisin tässä elämässä tehdä ja minne suunnata mielenkiintoani ja osaamistani. Olen huomanut miten harvinaisia tällaiset mahdollisuudet nykyään ovat. Joka puolella painetaan niska limassa töitä ja opiskellaan jatkuvassa paineessa, ja jos vähän hellittää elämältä menee pohja, koska koko yhteiskunta tuntuu olevan rakennettu jatkuvasti kiristyvän työnteon varaan ja sen ympärille ja jatkuvan paineen alla elämisen ehdoilla. En väitä etteikö työskennellessä tai opiskellessa voisi miettiä elämäänsä, varmasti voi. Minua se, että elämäni on nyt enimmäkseen täällä, on auttanut pääsemään eroon takaraivoani asuttaneista "pitäisi sitä, pitäisi tätä" ja "sitten kun" -ajatuksista. Nyt voin pysähtyä ihan oikeasti ja miettiä ilman sitä painetta jostain mitä koko ajan pitäisi. Voin toisinaan vain olla. "Vain olemista", josta ei ulospäin välity minkäänlainen näkyvä tuottaminen tai aikaansaaminen, ei arvosteta läheskään tarpeeksi. En minäkään ole sitä osannut aina arvostaa, mutta täällä olen alkanut oppia. Toivoisin että kaikilla olisi jossain vaiheessa elämässa mahdollisuus hidastaa, pysähtyä, hellittää vähän.

-----------------------------------

Miksi kombeilla liikkumisessa on jotakin kiehtovaa? Ihmiset istuvat tai seisovat niissä suomalaisittain hyvinkin hiljaa, lähes tuppisuina. Vieraille ei juuri jutella ja ollaan vähän omissa oloissa, vaikkakin lähes sylikkäin ja päällekkäin näissä täyteen ahdetuissa pikkuautoissa. Cumbia raikaa radiossa ja liikenne pauhaa ympärillä kilpaa rahastajan monotonisen huutamisen kanssa, mutta combissa on silti usein hiljaisuuden tunnelma.

-----------------------------------

Kaksi asiaa, joihin törmään jatkuvasti uusien ihmisten kanssa. Minua luullaan espanjalaiseksi puhetapani vuoksi. Huvitusta herättävän espanjan espanjani lisäksi minua luullaan jatkuvasti neljä vuotta nuoremmaksi kuin mitä olen.

4 comments:

  1. toivoisi, että "pysähtymisen" merkityksen muutkin tajuaisivat - voisi sanoa, että reissusi on kannattanut ja itsensä maksanut jo sen vuoksi, että olet tämän ymmärtänyt.

    ReplyDelete
  2. ole nuoruudestasi onnellinen ja ylpeä!!!

    ReplyDelete
  3. combi taitaa sitten olla samanlainen suomalaisen hissin kanssa - puhumatta olaan. Miten lie tunnelma muuten - tuskin on yhtä kiusaantunut siellä kun täällä

    ReplyDelete
  4. Mahtavia valokuvia melkeen 5000 metristä - kannattaa katsoa! Kiitos Elinalle ja Linolle!

    ReplyDelete